Resumé:
Principafgørelsen fastslår
Diabeteskost som merudgift til voksne
Ved beregning af merudgifter til diabetikere medregnes merudgifter til diabeteskost.
Ved diabeteskost forstås den anbefalede kost, som en diabetiker efter de officielle danske diætprincipper for diabetes skal indtage.
Merudgiften beregnes ved at sammenligne den anbefalede diabeteskost med den danske gennemsnits-kost. Størrelsen af denne udgift afhænger som udgangspunkt af energibehov og køn, samt om diabetes-kost bliver beregnet med eller uden specialvarer.
Specialvarer
Ved specialvarer forstås kunstige sødemidler og specialprodukter.
Der er som udgangspunkt ikke helbredsmæssige behov for at indtage specialvarer.
Ved beregningen af nødvendige merudgifter skal der alene medtages udgifter til specialvarer, hvis det kan dokumenteres, at ansøgeren har behov for at benytte specialvarer, idet vedkommende ikke ved supplering af hurtigvirkende insulin har mulighed for at kompensere for ekstra indtag af kulhydrater. Det skal også være sandsynliggjort, at borgeren rent faktisk anvender specialvarer i det daglige.
Forskellig vurdering ved voksne og børn
Vi henviser til principafgørelse 10-14 om diabeteskost og specialvarer til børn.
Specialvarer er ikke på samme måde en nødvendig merudgift for voksne som for børn, da det ikke kan forventes, at børn i samme grad vil kunne styre madindtag og foretage supplering af hurtigvirkende insulin for at kompensere for ekstra indtag af kulhydrater.